Wintercup Eernewoude 18 november 2018

Sommige zeilers kwamen van heinde (geen idee waar dit ligt) en ver om met elkaar de 2e wintercup van het seizoen 2018/2019 te varen.

Matige, vaak wat schiftende wind uit Oostelijke richtingen, zon recht in het gezicht en een temperatuur die alleszins meeviel vormden het decor. En dat alles vanuit een accommodatie die ongeëvenaard is, direct aan het water ligt en zelfs gratis beschikbaar gesteld is door Hotel Princehof ! Hiervoor dank.

De baan was mooi lang en redelijk goed te overzien, met uitzondering van de start/finishlijn die langere tijd recht in de zon lag, met alle problemen van dien. Vaak ging het goed, maar niet altijd.

Achttien zeilers bonden met elkaar de strijd aan, veelal bekenden, maar ook een aantal nieuwe gezichten met een nieuwe Dragon Force. Hartelijk welkom.
Ondanks het soms moeilijke zicht werd zeer netjes gevaren.

De sfeer was uitstekend, niet in de laatste plaats door de gemeenschappelijke lunch in het restaurant van het hotel.

Taede, Peter en Remco, dank voor de organisatie.
Al met al was het weer een prima dag om naar terug te kijken.

Dirk-Jan Kann

Almere 15 juli 2018

Het is 40 jaar geleden sinds de G65 model zeilboot voor het eerst voorzien werd van draadloze afstandbediening wat de oorsprong is van onze RG65 klasse.

De maandelijkse Zomercup in Almere had daarom een feestelijk tintje vandaag en we hebben dit kunnen vieren met een mooie zeildag.

De weervoorspelling waren tropisch met in de voorspelling weinig wind (O-NO 5 kts), zonnig en warm was het zeker en gelukkig wakkerde de wind rond 11:00 aan tot een goede 3 beaufort (12 kts).

In de vroege ochtend had Remco (NED 93) de baan opgebouwd in de rechterhoek van de plas langs de kade in verband met de gunstige ligging ten opzichte van de wind. Hier hadden we nog niet eerder gevaren en net voor de 1e start draaide de wind 90 graden en is de baan verlegd. Helaas bleek in dit gedeelte veel wier te zitten, waar iedereen de hele dag veel last van had. Door de inzet van de baan marshalls en de positiviteit onder de zeilers werd het gelukkig nog wel een mooie zeildag.

Een top opkomst van 22 zeilers die aan het begin van de vakanties nog een zondag vrij konden spelen van huis om samen sportief met elkaar te strijden op het water met en tegen de elementen. Erg mooi om te zien dat Dick (NED 11) er bij kon zijn, Chris Vaes van Radiozeilen Nederland voer mee met een geleende Goth (NED 7)  en Arnold (NED 133) / Coen (NED 66) hadden een 3D geprinte OrionEdge meegenomen. De OrionEdge is door Ronald (rg65.eu) ontworpen en door Arnold aangepast om deze 3D te kunnen printen. Binnenkort zal het 3D print ontwerp voor iedereen online beschikbaar zijn. Alle overige onderdelen voor afbouw komen van de DF65 of Affinity. Een erg mooi initiatief!

Vandaag werd er gevaren met het SHRS systeem in verband met het grote aantal deelnemers, en om tijdens het evenement eens bij andere te kijken, elkaar te helpen met starten/finishen, jureren en als baanmarshall. Normaal zijn er 1 of 2 wedstrijdleiders die als een soort vliegende keep alles tegelijk proberen te doen. In de ochtend zijn de kwalificaties gevaren en na 1500 de gouden en zilveren finales. De finales waren extra spannend omdat de einduitslag wordt bepaald in de finale rondes en niet door het totaal van alle gevaren rondes.

SHRS bleek goed hanteerbaar door de voorbereiding van een set sheets in kleur en het goed communiceren met de zeilers. Af en toe kwam het toch nog voor dat een boot niet aan de start verscheen maar dit werd snel gespot en opgelost door de starters.

Het wier bleek vandaag van zeer grote invloed op de resultaten en het werd helaas af en toe een loterij. Remco (NED 93) had erg veel pech met het wier en kon zich niet kwalificeren voor de gouden finale. Een goede wedstrijd was het misschien niet maar dankzij het mooie weer had iedereen het gelukkig wel goed naar zijn zin.

De pechvogel was toch wel iedereen met het wier aan de kiel, Dick (NED 11) met een defecte zender/servo waardoor hij helaas niet mee heeft kunnen varen,  Wietske (NED 196) met een gebroken stag en Oscar (NED 18) met schade aan zijn tuigage. Bij onze high performance boten blijft robuustheid en gebruik van lichtgewicht materialen een compromis.

Na de lunch met heerlijke uitsmijters en broodjes kroket van restaurant de Kapitein is er nog 1 kwalificatie ronde gevaren en direct daarna de twee zilveren en gouden finales. Met een dubbele winst werd Remco (NED 93) 1e, Bas 2e (NED 199) en Kees (3e) in de zilveren finale.

In de gouden finale heeft Remco voor spek en bonen meegevaren en laten zijn dat hij in de top 3 hoort. Wim (NED 117) met zijn nieuwe opvallende Manta 2017 werd met een minimaal verschil op de eindstreep 1e, Peter (NED 5) 2e en een hele nette 3e prijs voor Ad (NED 115).

Tijdens de finales zijn er maar 2 ronden gevaren en in de einduitslag zijn daardoor veel dubbel punten te zien. Voor de einduitslag wordt er gekeken naar de beste resultaten in de afzonderlijke finales en bij een gelijke beste resultaat naar de uitslag van de laatste finale.

Erg gaaf om te zien dat iedereen erg goed mee hielp bij alle nieuwe taken die normaal door de wedstrijdleiding gedaan worden, er was tijd om mee te kijken bij de andere heat/finale en de boot tussendoor te tunen. Mede door het wier, de late start in de ochtend en dit systeem zijn er wel weinig wedstrijden gevaren en telt elke wedstrijd zwaar mee in de einduitslag. Met voldoende zeilers en goede zeilomstandigheden is het volgens mij een goed systeem om in de toekomst te gebruiken tijdens de wedstrijden, en ik hoor graag wat jullie ervan vonden.

Iedereen en met name Marijke, Remco en Peter bedankt voor alle hulp en we hebben er samen een top zeildag van gemaakt. Volgende keer absoluut een schone baan!

Taede

ps: mocht publiceren van een bepaalde foto ondanks de privacyverklaring (zie menu) niet gewenst zijn, neem dan contact op via het contact formulier.

Dronten 27 mei 2018

Wat een mooie locatie, wat een top ontvangst en op handen gedragen door Claudia Kaldenbach en het overige team van de WSVD Dronten. En wat hadden we mooi weer met de wind uit de goede hoek! Vol op zon en was een cap of pet geen overbodige luxe.

Naast de RG65 wedstrijd was er nog veel meer te doen in Dronten zoals een survival run die vlak langs ons over de kade liep. Ook op het terrein was er live muziek, poffertjes, popcorn en nog veel meer! WSVD Dronten vierden hun 40 jarig jubileum.

Bij aankomst stond de koffie klaar met roomsoesjes,  thee en appelsap.. Tjonge.. Koninklijk bijna. Zelfs de lunch werd verzorgd in de vorm van een lekker snack. Top Top Top!

Een mooi aantal zeilers vandaag aan de start! Gelukkig toch nog in de laatste week een mooi aantal schippers erbij dus dat beloofde een mooie race.. Remco was de baanbaas en had een mooie baan uitgelegd. Stipt om tien uur konden we de introductie doen en was de start iets na half elf. Ieder had zijn steentje bijgedragen iets te regelen. Peter Molenaar het bord voor de baan uitleg, Peter V de boeien en schrijfgerei, genoeg hulp aan de waterkant van meerder zeilers, Henk de startmachine geregeld etc etc. Dus met elkaar kunnen we de wereld aan en dat is prachtig! Het geeft meer rust voor de organisatie en kan dan zelfs ook nog redelijk mee varen. Vandaag naast de snelle RG65 hadden we twee nieuwe Dragon Force V6 met een A plus tuig. Ook al is er nog steeds een groot verschil qua snelheid van de top RG65 boten, de nieuwe DF65 kan goed meekomen. Ondanks het feit dat de boten officieel niet met A+ mee mogen doen is het zeker de moeite waard de boot verder een podium te bieden. We laten hierover nog even een lichtje schijnen hoe mee verder te gaan in de komende races binnen de RG65.

Voor de lunch 7 races gevaren. Na de lunch nog 8. Zoals gezegd kwam de wind uit de goede hoek maar gaf toch een enorme uitdaging om goed je koers te bepalen. Vaak waren er draaiwinden die werden veroorzaakt door de hoge bomen aan hoge wal. Je kon dus zomaar ineens stil worden gelegd  door plotselinge tegenwind terwijl anderen om je heen goed door konden varen. Lastig zeilen!

Remco was vandaag oppermachtig en stabiel met zijn eigenbouw Manta Edge. Die loopt als een speer en is goed op koers om in het najaar te vlammen tijdens het Open NK.  Ronald klimt steeds verder omhoog en krijgt de Skinny goed onder controle. Henk, Wim Bakker, Wim van Oosten en Oscar sloten aan op deze kopgroep. Zo hadden alle zeilers een eigen verhaal  met ups en downs. Helaas hadden we ook 4 uitvallers door pech. Dat is altijd jammer en hopen we dat de technische problemen weer snel zijn opgelost

De prijzen waren dit keer ter beschikking gesteld door de WSVD Dronten in de vorm van 3 enorme bekers en overhandigd door een charmante dame! Tjonge.. wie wil dat nou niet? Uiteindelijk waren Henk Nieuwenhuijsen, Ronald Niezen en Remco Sol de top 3 en kregen de bekers en een dikke tut mee naar huis.

Na de uitreiking heeft iedereen nog even genoten van de live muziek, poffertjes en popcorn en de gekochte lootjes een prijsje gewonnen d.m.v. het rad van fortuin!

Vanuit de WSVD is er interesse om deze activiteit wederom te doen. Ook wij als zeilers waren daarover enthousiast. Hoe dat er uit gaat zien zal verderop in het jaar wel vorm krijgen.

Dank iedereen voor de mooie zeildag! De foto’s zijn ons aangeleverd door een enthousiaste fotograaf Han van Diemen.

RG65Team NL

Peter Vulperhorst

RG65 Almere 22 April 2018

Drukkende warmte en dwarrelwind vormden de voorbode van een ander weertype dan dat van de afgelopen periode.

Afgaande op de weerberichten werd ervan uitgegaan dat de wind zou ruimen van Zuid-Oost naar West en in kracht zou toenemen, maar het pakte anders uit.
In de ochtend was het nog enigszins te doen, al lag de startlijn noodgedwongen wel erg ver uit de kant en was de bovenboei voor sommigen moeilijk te zien.

Dit alles zorgde aanvankelijk voor onoverzichtelijke starts en een nogal onregelmatig verloop van de wedstrijden. Diverse aanvaringen waren het gevolg, maar hier stond tegenover dat men zijn of haar strafrondjes keurig nam. Jammer was wel dat je niet altijd beloond werd voor goed vaargedrag.

Na de lunch, waarbij de baan voor de zoveelste keer verlegd was, werd het zeilen steeds lastiger, reden waarom deze wedstrijdserie voortijdig beëindigd moest worden.

Met 19 deelnemers was sprake van een flink wedstrijdveld. Misschien wat veel voor één startgroep, maar veel keuze was er niet. 

Het was leuk om te zien hoe de twee Dragon Forces met hun A+ tuig in het begin van de dag meer dan uitstekend meekwamen met hun zeiloppervlak veel groter dan dat van een “echte“ RG65.

Voor de daguitslagen werden hun resultaten gewoon meegerekend, maar voor het totaal van de Wintercup-wedstrijden 2017/2018, waarvan dit evenement de laatste was, tellen deze niet mee.

Taede, die er vandaag alleen voor stond, heeft meer dan zijn best gedaan om één en ander zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat is gelukt en de sfeer was, zoals in het algemeen, goed.

Hoewel deze serie enige kenmerken had van een loterij, is er toch een redelijk voorspelbare uitslag gekomen met Remco op de eerste plaats, gevolgd door Norbert en Oscar.

Foto’s Wintercup Deventer Maart 2018

 

Verslag RG65 Deventer 25 Maart 2018

Een waterig zonnetje, bijna voorjaarsachtige temperaturen (terwijl het nota bene al voorjaar was) en een licht, variabel windje vormden de contouren voor deze zeildag.

Zeventien zeilers, waaronder een deelnemer uit Duitsland, kwamen aan de start.
Gastheer was Zeil- en Motorbootvereniging Deventer met fraai uitzicht over de inham van de IJssel en prima restaurant.

De baan was in eerste instantie Zuid-Oost gericht met 3 boeien aan weerszijden van het kruisrak, waardoor het mogelijk was om de te zeilen baan snel bij te kunnen stellen bij winddraaiingen. En die laatste waren er genoeg, zelfs in die mate dat na één of twee wedstrijden de wind 180 graden draaide waardoor ineens de andere kant op gestart moest worden. Dat bleef de rest van dag zo. Hierdoor konden de boeien min of meer op hun plaats blijven, waardoor snel doorgestart kon worden.

Ondanks de lichte wind en het vrij lange kruisrak is het gelukt om 14 wedstrijden te varen.

Door het betrekkelijk korte eerste kruisrak was het meestal vrij druk bij de bovenboei, maar door de onlangs ingevoerde regel dat de boeien niet geraakt mogen worden verliep het ronden van deze boei vrij netjes.
Langzaam maar zeker begint men hieraan te wennen. En wie de boeien toch nog raakte, maakte keurig een strafrondje.

Een punt van aandacht blijft vooralsnog de benedenboei, zeker wanneer maar één boei gerond moest worden in plaats van een gate.
Met enige regelmaat wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de boten, die deze boei net gerond hebben en hoog aan de wind over bakboord zeilen, voorrang hebben op de boten die nog voor de wind varen. Een leermoment.

De eerste drie plaatsen werden bezet door respectievelijk Peter Vulperhorst, die op de kruisrakken net even een maatje te snel was voor de rest, Remco Sol en Dirk-Jan Kann. Zoals wel vaker gingen de prijswinnaars naar huis met een fles wijn en een doosje chocolade

Maar thuiskomen met een fraaie klassering is op zich al een prijs, zodat ik voorstel om de prijzen bij wijze van afwisseling eens te verdelen over de tweede, vierde en zesde plaats. Dan was bijvoorbeeld Ronald Niezen (6e), die de laatste tijd grote vorderingen laat zien, zeer verdiend de gelukkige geweest.

Rest mij om Sylvia, Marijke en Norbert hartelijk te danken voor hun inzet.
Op 22 april zien we elkaar weer in Almere.

Dirk-Jan Kann