Landelijk Treffen Almere 14 april 2019

14 april jl. kwamen maar liefst 8 RC klassen aan de start voor het Landelijk Treffen RC Zeilen te Almere met in totaal ruim 40 deelnemers die 70 boten op het water brachten.

Met een koude start werd het een mooie dag met een matige wind uit het oosten en werden 5 races gezeild en een medalrace tussen de winnaars. De winnaars zeilde met een DF95 die ter beschikking werd gesteld door de diverse eigenaren.

Naast de vele bezoekers en geïnteresseerde was ook een bestuurslid van het Watersportverbond aanwezig om de eerste start mee te maken en van gedachte te wisselen over de ontwikkelingen van het RC zeilen Nederland. In het noorden van ons land zijn al verenigingen die ruim 60 boten, DF65, in hun bezit hebben en er regelmatig evenementen organiseren. RZN juicht dat zeer toe.

Tijdens de lunch hadden de zeilers de mogelijkheid om aan een workshop regelkennis deel te nemen welke goed bezocht werd. De meeste regels die besproken werden waren uit deel 2 van het boekje, met name RvW 10-11-12-13 en een enkele keer regel 18, ruimte bij het ronden van een boei.

Verder mochten we ons verheugen op de officiële aankondiging dat de RG65 vereniging zich heeft aangesloten bij RZN. Hiermee heeft RZN naast de DIOMCA en KOM nu ook de RG65 klasse erkend in Nederland.

Er waren veel loftuitingen aan de organisatie en ook een bedankje ging uit naar het restaurant De Kapitein die ons goed heeft verzorgt met een ‘natje en een droogje’.

De planning is om in 2020 wederom dit Landelijk treffen te organiseren in april rondom Pasen. Rotterdam heeft zich al aangemeld als mogelijke locatie.

Als laatste wil ik iedereen bedanken voor hun deelname en inzet om deze dag tot een succes te maken.

Foto’s door familie van Santen vindt je hier

Eindstand wintercup 2018-2019

De eindstand van de wintercup is opgemaakt na het varen van het landelijk treffen in Almere en Peter Vulperhorst met zijn Skinny is de grote overwinnaar van het winterseizoen RG65!

De algemene 2e en 3e plaats zijn behaald door Remco Sol en Wim Bakker!

klik op de uitslagen voor een groter exemplaar

Wintercup Wanneperveen 17 maart 2019

Plaatjes zeggen soms meer dan woorden en wie de foto’s en de uitslag bekijkt begrijpt meteen in wat voor zware omstandigheden deze wintercup werd gevaren in Wanneperveen. Maar wat werd het een ontzettend gave wedstrijd.

De boten waren vandaag helemaal in hun elementen en ronden het parcours al springend en surfend over de hoge golven in recordtijd. De wind begon in de ochtend met een stevige W5. En na de heerlijke lunch bij restaurant aan ’t Wiede, piekte in de namiddag de wind tot >30 knopen, een dikke windkracht 7. Niet iedereen had hiervoor de benodigde D/E… zeilen en daardoor besloten een aantal zeilers eerder te stoppen. Veiligheid voor jezelf en de boot voorop!

Bewonderenswaardig was het wel om te zien hoe sterk en goed gebouwd de RG65 boten zijn: superlicht door de moderne composietmaterialen en oersterk. Zoals bij elke technische sport is er altijd kans op schade: 1 x roerservo, 1 x winch, 1 x accu en een paar doorgesleten schoten. Maar dit mocht de pret absoluut niet drukken.

Gebleken is dat de lichte bijboot met 12V elektromotor prima de omstandigheden aan kan, op een enkele natte golf na. Een aandachtspunt blijft het verplicht dragen van een reddingsvest.

Varen in dergelijke omstandigheden vergt wel een andere techniek: extra ruimte om de boeien en andere deelnemers, overstag boven op een golf, en een stormrondje als de boot even niet overstag wil. Het helpt vaak ook om de schoot even te vieren om de boot makkelijker te laten draaien.

Voor iedereen was het een leuke en leerzame dag. Dit soort omstandigheden laten pas echt de zwakkere plekken van een boot zien. Peter (NED 5), Wim (NED 11) en Remco (NED 93) waren de dagwinnaars van vandaag.

Wintercup Deventer 24 feb 2019

Gisteren is de wintercompetitiewedstrijd in de RG65 klasse gezeild in Deventer, net zoals de voorgaande keren bij de Deventer motorboot en zeilbootvereniging-Grand café Windkracht 7.

De weersverwachting was voor wat betreft de zon erg goed, echter van de windverwachting werd geen enkele Rg 65 zeiler vrolijk…..

In totaal waren er 10 zeilers naar Deventer gekomen, wat minder als gebruikelijk maar enkele “vaste” zeilers waren er niet (begrijpelijk gezien de voorjaarsvakantie).

Er zou gestart worden met de 1e manche om 10.15 uur maar door het ontbreken van ook maar een zuchtje wind werd besloten de 1e start uit te stellen tot 11.00 uur. Hoe snel de wind kan veranderen werd gisteren weer eens heel duidelijk……..binnen een kwartier stond er voor het zeilen met “vol” tuig (A-tuig van 2250 cm2) een perfecte wind.

De stemming zat er goed in, een erg mooi zonnetje en toch nog een goede wind, de allerbeste ingrediënten voor een mooie zeildag.

En een mooie zeildag werd het, voor de pauze konden er 6 manches gezeild worden en na de pauze 8 manches, totaal dus een mooi aantal van 14 manches. De baan lag er goed bij en er werd sportief gezeild waarbij regelmatig opviel dat het veld vaak dicht op elkaar lag.

Het fanatiek schijnende zonnetje was er ook de oorzaak van dat bij paar manches de 2 bovenboeien door de schittering wat moeilijk te zien waren, wat enkele “contacten” tussen boten en ook met de boeien tot gevolg had. Zo zie je maar weer……”elk voordeel hep zun nadeel”.

Het aantal van 14 manches is helemaal mooi als je meeneemt dat de wind om ca 15.00 weer helemaal verdwenen was; daarom werd door de wedstrijdleiding ook besloten om er een punt achter te zetten.

Wat opviel was het erg goede zeilen van Paul d’Arnaud, een ervaren RC zeiler (Marblehead) die vandaag voor de 1e! keer meezeilde in de RG 65 klasse en meteen naar een 2e totaalstand zeilde, complimenten Paul!!

Na afloop werden er onder een mooi zonnetje weer heel wat items besproken die het kenmerk zijn van de “open” Rg65 klasse. Dat de klasse in ontwikkeling is en dat die ontwikkeling ook nog lang niet ten einde is werd o.a aangetoond door Taede die met een 3D printer paar prachtige rompsecties had geprint van de Orion Edge, dus over een tijdje misschien een 3 D geprinte RG 65 op het water!

Ook gaf Peter een uitleg over het bijna voltooide traject om van de RG 65 klasse een officiële vereniging te maken met alle ins en outs die daarbij komen kijken.

Al met al was het weer een top RG65 dag, op naar de volgende wintercompetitiewedstrijd die gepland staat op 17 maart te Wanneperveen (zelfde lokatie als NK 2018)

Norbert Horsthuis (NED99)

Wintercup Eernewoude 18 november 2018

Sommige zeilers kwamen van heinde (geen idee waar dit ligt) en ver om met elkaar de 2e wintercup van het seizoen 2018/2019 te varen.

Matige, vaak wat schiftende wind uit Oostelijke richtingen, zon recht in het gezicht en een temperatuur die alleszins meeviel vormden het decor. En dat alles vanuit een accommodatie die ongeëvenaard is, direct aan het water ligt en zelfs gratis beschikbaar gesteld is door Hotel Princehof ! Hiervoor dank.

De baan was mooi lang en redelijk goed te overzien, met uitzondering van de start/finishlijn die langere tijd recht in de zon lag, met alle problemen van dien. Vaak ging het goed, maar niet altijd.

Achttien zeilers bonden met elkaar de strijd aan, veelal bekenden, maar ook een aantal nieuwe gezichten met een nieuwe Dragon Force. Hartelijk welkom.
Ondanks het soms moeilijke zicht werd zeer netjes gevaren.

De sfeer was uitstekend, niet in de laatste plaats door de gemeenschappelijke lunch in het restaurant van het hotel.

Taede, Peter en Remco, dank voor de organisatie.
Al met al was het weer een prima dag om naar terug te kijken.

Dirk-Jan Kann

Almere 15 juli 2018

Het is 40 jaar geleden sinds de G65 model zeilboot voor het eerst voorzien werd van draadloze afstandbediening wat de oorsprong is van onze RG65 klasse.

De maandelijkse Zomercup in Almere had daarom een feestelijk tintje vandaag en we hebben dit kunnen vieren met een mooie zeildag.

De weervoorspelling waren tropisch met in de voorspelling weinig wind (O-NO 5 kts), zonnig en warm was het zeker en gelukkig wakkerde de wind rond 11:00 aan tot een goede 3 beaufort (12 kts).

In de vroege ochtend had Remco (NED 93) de baan opgebouwd in de rechterhoek van de plas langs de kade in verband met de gunstige ligging ten opzichte van de wind. Hier hadden we nog niet eerder gevaren en net voor de 1e start draaide de wind 90 graden en is de baan verlegd. Helaas bleek in dit gedeelte veel wier te zitten, waar iedereen de hele dag veel last van had. Door de inzet van de baan marshalls en de positiviteit onder de zeilers werd het gelukkig nog wel een mooie zeildag.

Een top opkomst van 22 zeilers die aan het begin van de vakanties nog een zondag vrij konden spelen van huis om samen sportief met elkaar te strijden op het water met en tegen de elementen. Erg mooi om te zien dat Dick (NED 11) er bij kon zijn, Chris Vaes van Radiozeilen Nederland voer mee met een geleende Goth (NED 7)  en Arnold (NED 133) / Coen (NED 66) hadden een 3D geprinte OrionEdge meegenomen. De OrionEdge is door Ronald (rg65.eu) ontworpen en door Arnold aangepast om deze 3D te kunnen printen. Binnenkort zal het 3D print ontwerp voor iedereen online beschikbaar zijn. Alle overige onderdelen voor afbouw komen van de DF65 of Affinity. Een erg mooi initiatief!

Vandaag werd er gevaren met het SHRS systeem in verband met het grote aantal deelnemers, en om tijdens het evenement eens bij andere te kijken, elkaar te helpen met starten/finishen, jureren en als baanmarshall. Normaal zijn er 1 of 2 wedstrijdleiders die als een soort vliegende keep alles tegelijk proberen te doen. In de ochtend zijn de kwalificaties gevaren en na 1500 de gouden en zilveren finales. De finales waren extra spannend omdat de einduitslag wordt bepaald in de finale rondes en niet door het totaal van alle gevaren rondes.

SHRS bleek goed hanteerbaar door de voorbereiding van een set sheets in kleur en het goed communiceren met de zeilers. Af en toe kwam het toch nog voor dat een boot niet aan de start verscheen maar dit werd snel gespot en opgelost door de starters.

Het wier bleek vandaag van zeer grote invloed op de resultaten en het werd helaas af en toe een loterij. Remco (NED 93) had erg veel pech met het wier en kon zich niet kwalificeren voor de gouden finale. Een goede wedstrijd was het misschien niet maar dankzij het mooie weer had iedereen het gelukkig wel goed naar zijn zin.

De pechvogel was toch wel iedereen met het wier aan de kiel, Dick (NED 11) met een defecte zender/servo waardoor hij helaas niet mee heeft kunnen varen,  Wietske (NED 196) met een gebroken stag en Oscar (NED 18) met schade aan zijn tuigage. Bij onze high performance boten blijft robuustheid en gebruik van lichtgewicht materialen een compromis.

Na de lunch met heerlijke uitsmijters en broodjes kroket van restaurant de Kapitein is er nog 1 kwalificatie ronde gevaren en direct daarna de twee zilveren en gouden finales. Met een dubbele winst werd Remco (NED 93) 1e, Bas 2e (NED 199) en Kees (3e) in de zilveren finale.

In de gouden finale heeft Remco voor spek en bonen meegevaren en laten zijn dat hij in de top 3 hoort. Wim (NED 117) met zijn nieuwe opvallende Manta 2017 werd met een minimaal verschil op de eindstreep 1e, Peter (NED 5) 2e en een hele nette 3e prijs voor Ad (NED 115).

Tijdens de finales zijn er maar 2 ronden gevaren en in de einduitslag zijn daardoor veel dubbel punten te zien. Voor de einduitslag wordt er gekeken naar de beste resultaten in de afzonderlijke finales en bij een gelijke beste resultaat naar de uitslag van de laatste finale.

Erg gaaf om te zien dat iedereen erg goed mee hielp bij alle nieuwe taken die normaal door de wedstrijdleiding gedaan worden, er was tijd om mee te kijken bij de andere heat/finale en de boot tussendoor te tunen. Mede door het wier, de late start in de ochtend en dit systeem zijn er wel weinig wedstrijden gevaren en telt elke wedstrijd zwaar mee in de einduitslag. Met voldoende zeilers en goede zeilomstandigheden is het volgens mij een goed systeem om in de toekomst te gebruiken tijdens de wedstrijden, en ik hoor graag wat jullie ervan vonden.

Iedereen en met name Marijke, Remco en Peter bedankt voor alle hulp en we hebben er samen een top zeildag van gemaakt. Volgende keer absoluut een schone baan!

Taede

ps: mocht publiceren van een bepaalde foto ondanks de privacyverklaring (zie menu) niet gewenst zijn, neem dan contact op via het contact formulier.