Wintercup Wanneperveen 17 maart 2019

Plaatjes zeggen soms meer dan woorden en wie de foto’s en de uitslag bekijkt begrijpt meteen in wat voor zware omstandigheden deze wintercup werd gevaren in Wanneperveen. Maar wat werd het een ontzettend gave wedstrijd.

De boten waren vandaag helemaal in hun elementen en ronden het parcours al springend en surfend over de hoge golven in recordtijd. De wind begon in de ochtend met een stevige W5. En na de heerlijke lunch bij restaurant aan ’t Wiede, piekte in de namiddag de wind tot >30 knopen, een dikke windkracht 7. Niet iedereen had hiervoor de benodigde D/E… zeilen en daardoor besloten een aantal zeilers eerder te stoppen. Veiligheid voor jezelf en de boot voorop!

Bewonderenswaardig was het wel om te zien hoe sterk en goed gebouwd de RG65 boten zijn: superlicht door de moderne composietmaterialen en oersterk. Zoals bij elke technische sport is er altijd kans op schade: 1 x roerservo, 1 x winch, 1 x accu en een paar doorgesleten schoten. Maar dit mocht de pret absoluut niet drukken.

Gebleken is dat de lichte bijboot met 12V elektromotor prima de omstandigheden aan kan, op een enkele natte golf na. Een aandachtspunt blijft het verplicht dragen van een reddingsvest.

Varen in dergelijke omstandigheden vergt wel een andere techniek: extra ruimte om de boeien en andere deelnemers, overstag boven op een golf, en een stormrondje als de boot even niet overstag wil. Het helpt vaak ook om de schoot even te vieren om de boot makkelijker te laten draaien.

Voor iedereen was het een leuke en leerzame dag. Dit soort omstandigheden laten pas echt de zwakkere plekken van een boot zien. Peter (NED 5), Wim (NED 11) en Remco (NED 93) waren de dagwinnaars van vandaag.

Reacties gesloten.