Friesland Bokaal Leeuwarden 26 mei 2019

Daar was ze weer! De alles zo onvoorspelbare zeildag in Leeuwarden, de Friesland Bokaal!

Persoonlijk kijk ik altijd extra uit naar deze dag. Het blijft gewoon ontzettend leuk dit te organiseren.

Ik ben er al gauw een paar weken mee zoet en maak met de hand in de kleine uurtjes zelfs de prijzen.

Uiteraard onmogelijk zonder hulp van Taede want die kan altijd prachtige 3d print onderdeeltjes maken. Leuke hobby!

Omdat Leeuwarden tamelijk ver weg is voor iedereen vanuit het zuidwesten is het altijd een extra opgave zeilers aan te trekken. Voor ons Friezen naar het westen is een standaard gegeven en nooit een obstakel. Maar andersom lijkt het soms wel dat we heel ver weg zijn van de bewoonde wereld.

Gek eigenlijk maar stiekem ook wel prima.. Bij ons nooit files! Tenzij er iets uitzonderlijks aan de hand is op de snelwegen. Maar het blijft wel een geweldige plek aan de Grote Wielen en te gast bij het altijd erg gezellige restaurant, de piramide aan het water.

Niet ver voor de zeildatum vielen de aanmeldingen best nog wel een beetje tegen. Maar toch richting de datum kwamen er gelukkig nog een mooi aantal bij waardoor we toch totaal 23 boten aan de start hadden. Boten inderdaad omdat een best aantal zeilers in meerdere klassen meevoeren. En dat was best pittig!

Enige uitdaging blijft de wind want vaak komt deze uit de verkeerde hoek en is ze aflandig. Dan is het alles of niets. Komt ze wel uit de goede hoek dan weten we ook dat de zeiltjes soms niet klein genoeg kunnen zijn. Deze editie was het de aflandige versie. Van 0 bft tot vlagen van 5 bft. En dus bleef het voor ieder spannend tot op het laatste moment omdat de windvlagen alles bepalend waren of je voorin zou eindigen of juist achter bleef. Tactiek was nu lastig mee te nemen in je keuzes. Je had geluk of pech..

Dit jaar een andere versie van wedstrijdvaren. Omdat de ontwikkelingen razend snel gaan met de RC zeilsport heb ik gedacht opeenvolgend van onze landelijke RC zeildag te Almere ook meerdere klassen uit te nodigen. De IOM-DF95, de RG65 en de DF65. Deze te laten varen in twee groepen zodat ieder kon beslissen welke boot mee te nemen. Velen van ons hebben tegenwoordig meerdere klassen in bezit. De IOM klasse viel af wegens te weinig inschrijvingen.

Om de twee wedstrijden werden de boten gewisseld en zo voeren we in totaal per groep 9 wedstrijden.

Iedereen was aan het einde wel uitgeput want voor sommigen betekende dat 19 races varen en snel schakelen tussen de twee verschillende boten.
Jammer, jammer dat rond half vier het begon te regenen zodat de laatste 2 races DF95 in het water vielen en de medaille race om de wisselbokaal ook in mindere omstandigheden gevaren moest worden. Dat was eerder dan voorspeld en had zeker invloed op de aanwezigheid van zeilers.Sommigen vertrokken daardoor al eerder dan de prijsuitreiking. Gelukkig bleven de meesten wachten op de uitslag met hapje en drankje.

Tja.. en dan de uitslag! Van iedere winnaar per klasse werd er gestreden in de alles beslissende race met de DF95 om de wisselbokaal. Allen gelijk qua boot en zeil.

Tjakko Keizer was in twee klassen de nr 1 en daardoor kon vanuit de 2 de klasse waarin hij gewonnen had de nr 2 ook meezeilen. Peter Tans, Remco Sol en Tjakko waren de mannen die de laatste race hebben gevaren om de wisselbokaal.

Tjakko Keizer was wederom de snelste en kon voor de derde keer de wisselbokaal mee naar huis nemen.

Zeker zullen we in april 2020 de 6 de editie gaan varen!! In wat voor vorm zien we dan wel weer. Het moet een bijzondere race blijven. Meerdere klassen wordt zeker gewaardeerd met tussenliggende korte pauzes. Na feedback van de zeilers was toch iedereen tevreden en hebben en mooie dag gehad.

Op naar 2020!!

Uitslag RG65
Uitslag DF65
Uitslag DF95

Reacties gesloten.