Verslag Dragon en RG65 weekend Leiden 28/29 december 2019

Zaterdag 28 december was het dan zo ver, de knallende jaarafsluiting van de DragonFlite 95 wedstrijden voor 2019. Na het zinderende Dragons weekend in september nog even mooi genieten met fraai winterweer en een licht windje.

Tjakko Keizer had ondanks zijn rugklachten alles goed voorbereid; boeien, bootje, prijzen en zelfs een hulpje (ondergetekende) om de baan uit te leggen en de startmachine te bedienen.Met 12 deelnemers, waaronder een aantal Duitse zeilers, een aantal uit Roermond en een aantal nieuwe gezichten was het een sterk bezet veld.Kortom alle ingrediënten voor een mooie DF95 strijd waren aanwezig. 

Om exact 10.15 konden we van start om er tot de lunch 6 wedstrijden uit te persen.Er lag een mooie lange baan, met lange kruisrakken, de startlijn op 1/3 van de gate en de finish helemaal boven, links van de spreader.Op de baan werden vele tactische gevechten gevoerd, met diverse winnaars in de verschillende heats.Kortom het lag erg dicht bij elkaar.

Na de lunch nam de wind steeds verder af (helaas). Toch hebben we nog 4 heats weten te varen (drijven).Als winnaar kwam Walter Geurts uit de bus, op de hielen gezeten door Remco Sol. Plaats 3 en 4 was een gevecht tussen Wolfgang Korn en Peter Tans, terwijl het voor plaats 5 en 6 weer extreem spannend was tussen Geert Grevink en Bas Boer. Tussen plaats 7 en 10 zat ook maar 7 punten verschil, dus ook daar meer dan voldoende strijd.

Terugkijkend een zeer geslaagde dag met mooie wedstrijden, wellicht wat weinig wind, maar wel mooi winterweer. 

Zondag 29 December konden we, in navolging van de DF95, een RG65 wintercup houden op het Valkenburgse meer.Het lag in de bedoeling om de DF65 apart te scoren, eventueel met een extra bovenboei, maar uiteindelijk waren er maar 2 DF65 deelnemers, dus is besloten om alles in 1 vloot te laten varen en in 1 vloot te scoren.

De baan van de DF95 lag er nog in, maar werd met het oog op de iets naar zuidwest draaiende wind een klein beetje aangepast.Extra bovenboei er bij om als de draaiing zou doorzetten te kunnen omschakelen en geen onnodige tijd te verliezen met het wijzigen van de baan.In de middag bleek dit zeker nodig te zijn, dus iets extra werk in de vroege ochtend werd beloond in de middag!

Om 10.00 gingen we van start met de eerste heat en 14 deelnemers. Het tempo zat er goed in en om 12.00 waren er al 7 wedstrijden gevaren.Het was iets kouder dan zaterdag, dus om 12.00 snel naar binnen voor de lunch en vooral om op te warmen.Om 13.00 konden we al weer los voor het vervolg met zelfs iets meer wind. Dat betekende dat met de A-plus tuigen op er zo nu en dan toch wat boten voor de wind op hun neus gingen staan…Al met al genoeg spanning en sensatie.

De strijd op het water nam toe, de onderlinge duels werden heviger en waar 2 honden vechten om 1 been loopt de derde….., juist ja.
De starts waren zo nu en dan wat rommelig… om nog maar te zwijgen over mensen die op het startschot over stuurboord tegen de pin end aan gaan liggen en het hele veld boven op zich krijgen. Dit zorgde voor wat rescue operaties hier en daar. Gelukkig konden de meesten doorvaren maar Pieter Maats was helaas minder gelukkig en moest na heat 8 de strijd al staken. Ieder nadeel heeft zijn voordeel want we hadden toen wel direct een schrijver voor de uitslagen en dat maakte het zeilen voor de mee-zeilende organisatie net iets relaxter. Dank Pieter!

Na 14 wedstrijden vonden we het wel welletjes, de voeten en handen verkleumd en een duidelijke verdeling van de punten.Om 14.45 was de baan al opgeruimd, de rubberboot leeg en was het tijd voor de prijsuitreiking.Huub Gillissen, Walter Geurts en Remco Sol hebben de hele dag voor aan gevaren en diverse mooie races met elkaar gevochten.Walter moest net zijn meerdere erkennen in Huub en Huub op zijn beurt in Remco. 

Met recht een knaller van een zeil weekend om het jaar mee af te sluiten.Veel dank aan Tjakko voor alle voorbereidingen, gewoonweg perfect!

Op naar 2020, met zo te zien een gezonde toekomst voor RG65 en Dragon zeilen in Nederland!

Rest mij om jullie allemaal alvast mooie wind en goede gezondheid te wensen voor het nieuwe jaar!

Remco Sol – voorzitter RG65 Nederland

Reacties gesloten.