DF65 A+ klasse reglement

Binnen de RG65 klasse wordt er gevaren met verschillende soorten RG65 boten, zoals zelfbouw boten in houtbouw tot aan serie gebouwde high tech boten in glasvezel of carbon. Met de juiste kennis en handigheid in het bouwen en varen van deze boten, zien we op de wedstrijden dat de onderlinge verschillen tussen de boten vrijwel nihil zijn en daardoor erg competitief.

De zelfbouw en seriebouw boten zijn zeker voor de beginner vaak moeilijk aan te schaffen of zelf te bouwen en kostbaar.

Een goede RG65 boot, zeker voor de beginner is de Joysway DragonForce (DF65). Te koop als complete set en vanaf versie 6 (DF65 V6) voorzien van goede mylar zeilen en vele verbeteringen die de boot zeer competitief maakt tijdens RG65 wedstrijden.

Een van de vele verbeteringen aan de DF65 V6 is het A+ tuigage. Tijdens de laatste maandelijkse RG65 wesdtrijden hebben een aantal deelnemers gevaren met het A+ tuig en wisten hiermee zich goed in het middenveld te classificeren.

In het verleden bleek de DF65 met het standaard A tuig met licht weer vaak moeite had om de snellere zelf/seriebouw boten bij te houden doordat de DF65 met een ABS romp en ijzeren kiel zwaarder (1250 ipv 1000 gram) is en minder kielgewicht heeft.

Het nieuwe DF65 A+ tuig is ongeveer 5% groter dan het maximaal toegestane zeiloppervlak van 2250cm2 binnen het RG65 klasse reglement. Hiermee worden de nadelen van de fabriek geproduceerde DF65 gecompenseerd tov de zelf/seriebouw boten.

De DF65 met het A+ tuigage is niet meer RG65 classe conform, maar voldoet wel aan het DF65 klasse reglement welke recentelijk hierop is aangepast. Er is dus met het aanpassen van het DF65 klasse reglement ervoor gekozen om de DF65 als eigen klasse te ontwikkelen voorzien van een eigen DF65 zeillogo. Momenteel is het A+ tuig het enige punt waardoor de DF65 niet meer RG65 conform is.

Wij zien de DF65 A+ als een positieve ontwikkeling binnen de RG65 omdat hiermee een kant-en-klare boot te koop is die erg goed vaart en zeer competitief is tijdens de RG65 wedstrijden. Dit is een boot waarmee de RG65 klasse voor zowel de beginner als ook gevorderde bereikbaar is.

Tijdens de maandelijkse wedstrijden kan er met de DF65 A+ gewoon meegevaren worden in het veld en het klassement.

Er wordt dus een uitzondering gemaakt voor de DF65 met A+ tuig omdat gebleken is dat de DF65 competitief is en het grotere zeiloppervlak niet een oneerlijk voordeel geeft. Let wel dat deze uitzondering alleen geldt voor DF65 boten die voldoen aan het DF65 klasse reglement, en niet geld voor bijvoorbeeld deelnemers met zwaar gebouwde zelf/seriebouw boten, welke met de juiste kennis en handigheid standaard al competitief zijn.

Op een NK RG65 moet de DF65 voldoen aan het RG65 klasse reglement om in het klassement van de RG65 voor te komen. Het is in principe de bedoeling om een NK uit te schrijven voor alle drie de klasse voorschriften zoals deze op dit moment bestaan en gezamelijk de wedstrijden te varen. Een DF65 met A+ tuigage zal dan niet in de uitslagen van de RG65 voorkomen maar wel in een aparte uitslag voor de DF65 klasse.

Reacties gesloten.