Historie

De ontwikkeling van de klasse.

Bij veel modelzeilers zou de indruk kunnen ontstaan dat het hier om een nieuwe klasse gaat. Dat is niet helemaal waar, men kan eerder spreken van een nog onbekende klasse in Europa. In Zuid-Amerika is het de oudste en meest voorkomende modelzeilboot.

De boot is in 1950 ontwikkeld door de Argentijn Juam Ghersi als vrij zeilende klasse. Zijn doel was een goed zeilend en eenvoudig te transporteren zeilboot te ontwikkelen. Zijn berekeningen resulteerden in een scheepslengte van 65 cm met een masthoogte ca. 1 m. Hij noemde de klasse de G-65.

Midden jaren 70 kwam de radio besturing op gang en werd de R aan de klasse toegevoegd de RG-65.

Als men bedenkt dat een scheepje met deze bijzonder goede zeileigenschappen er 50 jaar over gedaan heeft hier “ontdekt” te worden mag dat opvallend genoemd worden.

In Spanje varen nu ongeveer 100 boten, in Portugal en Frankrijk zijn de eerste RG-65-ers waargenomen.

In Duitsland is al enige jaren een actieve klasse organisatie aanwezig, gestart door Rainer Blank.
Er zijn ongeveer 115 geregistreerde zeilers actief, in het zuiden bij het meer van Constance samen met de Zwitsers, in het noorden een groep van 25 zeilers en in het westen een groep van 20 zeilers. In het oosten is om Berlijn een groep geformeerd.
De aansturing wordt gedaan door Uwe Koch (Hamburg), Arne Semken (Lübeck) en Joachim Pelka, (Berlijn). Hun nieuwe website is http://www.rg-65.de/

Reacties gesloten.